Jaką kasę fiskalną wybrać do gastronomii?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży, czyli z używaniem kasy fiskalnej. Nie ma znaczenia to, jak duże są generowane obroty i w jaki sposób przyjmuje się zapłatę za świadczone usługi. Usługi związane z wyżywieniem zawsze muszą być rejestrowane na kasie fiskalnej, wyjątkiem są tylko placówki gastronomiczne, działające sezonowo i catering. Przedsiębiorcy mogą też liczyć na ulgę na urządzenie, jeśli otwiera się punkt gastronomiczny lub wymienia się dotychczasowe urządzenie na kasę online.

Jaka kasa fiskalna dla gastronomii będzie dobrym wyborem?

Przy wyborze kasy fiskalnej dla gastronomii trzeba zdecydować o tym, czy ma być to klasyczna kasa fiskalna czy drukarka fiskalna. Oba urządzenia mają zalety i wady, z którymi warto się zapoznać przed dokonaniem zakupu. Pomimo tego, że służą one do tego samego, ich sposób działania jest odmienny. Nadrzędną funkcją kasy i drukarki fiskalnej będzie oczywiście umożliwienie prowadzenia ewidencji sprzedaży oraz drukowania paragonu.

Najczęściej wybór pada jednak na kasę fiskalną, która do prawidłowego działania nie potrzebuje komputera ani laptopa. Jest zaprojektowana w taki sposób, aby działała samodzielnie. Składa się na nią wyświetlacz, klawiatura oraz mechanizm drukujący. Wystarczy postawić kasę fiskalną i już można prowadzić sprzedaż. Jeżeli w lokalu gastronomicznym nie korzysta się z żadnego dedykowanego oprogramowania komputerowego do obsługi sprzedaży, to kasa fiskalna będzie najlepszym wyborem. Można nawet wybrać model mobilny, łatwy do przenoszenia, o kompaktowych wymiarach, zasilany akumulatorowo. Takie rozwiązanie będzie świetną opcją wszędzie tam, gdzie zdarzają się przerwy w dostawie energii elektrycznej. Można również zaoszczędzić sporo miejsca na ladzie, co w przypadku małego lokalu ma spore znaczenie. Oczywiście nie brakuje też bardziej rozbudowanych kas fiskalnych dla większych punktów gastronomicznych, do których można też podłączyć szereg przydatnych urządzeń typu waga elektroniczna czy ekran dotykowy.

Alternatywą dla kasy fiskalnej będzie drukarka fiskalna, czyli urządzenie obsługiwane za pomocą dedykowanego programu sprzedażowego. Musi zostać ono podłączone do komputera/laptopa, aby można było ewidencjonować sprzedaż. Zaletą drukarki finansowej jest mnogość dostępnych funkcji. Do wyboru są wielorakie opcje komunikacyjne. Można przebierać również w typach wydruków niefiskalnych, co z pewnością przyda się w prężnie rozwijającej się restauracji, generującej spory ruch. Jeżeli firma chce promować swój lokal, to z pewnością ułatwi to drukarka fiskalna, bo za jej pomocą można opracować strategię marketingową. W przypadku większego lokalu gastronomicznego, najlepszym wyborem jest właśnie drukarka fiskalna. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie kwestią priorytetową jest szybkość, bo klienci cenią sobie płynność sprzedaży. Do drukarki fiskalnej można podłączyć mnóstwo dodatkowych sprzętów, dzięki czemu uzyska się profesjonalny sprzęt do sprzedaży. Co więcej, wszystkie dane są zapisywane na komputerze, dzięki czemu można monitorować je na bieżąco i analizować, a także tworzyć na ich podstawie raporty, bilanse oraz wydruki.

W jakie funkcje powinny być wyposażone kasy fiskalne dla gastronomii?

Na rynku dostępnych jest mnóstwo modeli kas fiskalnych, dzięki czemu można dobrać urządzenie do swoich indywidualnych potrzeb czy specyfiki prowadzonej działalności. Na uwadze powinno się mieć przede wszystkim:

  • formę kopii paragonu,
  • wydajność akumulatora,
  • pojemność bazy towarów i usług,
  • liczbę znaków w nazwie towaru/usługi,
  • wymiary i wagę,
  • możliwość płatności kartą,
  • sposób wystawiania faktury,
  • funkcję dzielenia należności na różne formy płatności,
  • współpracę z peryferiami,
  • rozliczanie stanu gotówki i zmiany,
  • łatwość modyfikowania bazy towarowej kasy,
  • obsługę gospodarki magazynowej,
  • wygodny ekran,
  • łączność dla kasy online,
  • system przywoławczy.

W przypadku prowadzenia lokalu gastronomicznego istotne jest to, aby kasa fiskalna pozwalała na obsługiwanie wielu paragonów w tym samym momencie. Dzięki temu nie będzie problemu z domówieniem czegoś w dowolnej chwili przez klienta. Możliwość obsługi wielu paragonów pozwala na obsłużenie następnego zamawiającego, bez zamknięcia rachunku poprzedniego klienta. Ważna będzie też funkcja dzielenia paragonu, bo wiele osób chce mieć możliwość zapłacenia za siebie i wybrania dogodnej metody płatności. Nie można zapomnieć także o terminalu płatniczym ze względu na to, że coraz rzadziej płaci się gotówką. Wygodniejsze i bezpieczniejsze są płatności kartą, dlatego jest to udogodnienie dla klientów. Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, trzeba zadbać także o to, aby mogli oni uregulować jedną część rachunku gotówką, a drugą kartą. Praktycznym rozwiązaniem w każdym lokalu gastronomicznym będzie także łatwe wystawienie faktury, bo klientom biznesowym nie wystarczy paragon. Istotne będzie też to, aby klient mógł opłacić fakturę na różne sposoby: kartą, gotówką, przelewem.

W co powinna być wyposażona kasa fiskalna dla gastronomii?

Wiele lokali gastronomicznych jest czynnych od rana do późnych godzin wieczornych, co wiąże się z pracą zmianową. W takim przypadku istotne będzie to, aby kasa fiskalna umożliwiała rozliczanie stanu gotówki i obsługę raportu zmianowego. Na uwadze trzeba mieć to, czy wszystkie zapisywane dane są przesyłane w czasie rzeczywistym do właściciela restauracji. Powinien mieć on do nich bezproblemowy wgląd online. Jeżeli lokal gastronomiczny sprzedaje jedzenie na wagę, to konieczne będzie zainwestowanie w urządzenie fiskalne współpracujące z wagą elektroniczną. Będzie to duże ułatwienie dla pracowników oraz przyspieszy cały proces sprzedażowy. Waga automatycznie i bezbłędnie przeliczy cenę dania na podstawie jego gramatury. Jak wiadomo, klienci nie lubią pomyłek, dlatego lepiej zapobiegać niechcianym problemom w przyszłości. Zadowolenie klienta powinno być zawsze kwestią priorytetową dla każdej firmy.

W wielu lokalach gastronomicznych menu ulega regularnym zmianom, dlatego istotne będzie to, aby kasa fiskalna pozwalała na łatwe modyfikowanie bazy danych. Warto wybrać urządzenie, umożliwiające samodzielną edycję za pomocą komputera, bez potrzeby podłączania do niego kasy fiskalnej. Jeśli właściciel lokalu chce mieć pełną kontrolę nad swoim biznesem, powinien wybrać kasę fiskalną, zapewniającą stały dostęp do danych sprzedażowych. Wtedy będzie można w dowolnym momencie przeanalizować wszystkie dane sprzedażowe i to nawet z poziomu urządzenia mobilnego.

Jaką kasę fiskalną wybrać do gastronomii?
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *