Prowadzisz lub zamierzasz otworzyć stołówkę? Skompletuj najpierw niezbędny sprzęt – m.in. bemary, samowar i inne urządzenia. Poniżej podpowiadamy, jakie elementy wyposażenia są konieczne – oto nasz TOP 4.
Wyposażenie stołówki
Stołówka to miejsce, w którym są przyrządzane posiłki dla dużych i konkretnych grup konsumentów. Może mieścić się w szkole, przedszkolu, szpitalu czy biurze – każda wymaga dobrej organizacji, zachowania higieny oraz wysokiej jakości sprzętu. Odpowiednie wyposażenie wpłynie na jakość dań oraz na pracę zespołu kuchennego.
Każda stołówka musi być wyposażona w kuchnie elektryczne lub gazowe, piekarnik, taborety gastronomiczne, meble ze stali nierdzewnej, bemary i samowary, a także akcesoria drobne, np. obieraczki do ziemniaków, krajalnice, szatkownice do warzyw. Jaki jeszcze sprzęt gastronomiczny będzie niezbędny?
Samowar
Praktyczne samowary pozwalają utrzymać ciepło wody i przyrządzić herbatę w dowolnym momencie. Są niezbędnym elementem wyposażenia stołówki czy hotelowej restauracji – jest to nieskomplikowane urządzenie, mimo że przypomina kociołek z kranikiem i czajniczkiem. Samowar to jeden z must have w wielu lokalach – obowiązkowy sprzęt gastronomiczny. Jego prosta obsługa i funkcjonalność sprawiają, że bez niego trudno wyobrazić sobie pracę w stołówce, kantynie czy sali restauracyjnej, np. podczas śniadania.
Bemary
Bemary gastronomiczne to urządzenia, które służą do przechowywania żywności. Sprawdzają się w dużych lokalach gastronomicznych i różnych punktach, gdzie wydawana jest ogromna liczba posiłków każdego dnia. Bemary przydają się m.in. w stołówkach w szkołach, szpitalach i miejscach pracy – dzięki nim dania nie tracą temperatury i są smaczne i świeże przez wiele godzin. Są one też łatwe w przenoszeniu, czyszczeniu i przechowywaniu. Urządzenia wykonane z wysokiej jakości stali i materiałów posłużą przez długi czas.
Kociołki
Kociołki gastronomiczne to kolejny sprzęt niezbędny w lokalu – można w nim serwować zupę lub dania gulaszowe. To dobre rozwiązanie dla bufetów, stołówek oraz cateringu. Kociołek – podobnie jak samowar – służy do podgrzewania dań i utrzymywania ich w optymalnej temperaturze. Kociołek elektryczny posiada termostat, który utrzyma zupę w wybranej temperaturze przez długi czas – nawet kilka godzin – pokrywę oraz pojemnik na wodę. Elementy powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, a jego obudowa z kolei ze stali chromowej.
Wilki do mielenia mięsa
W stołówkach często serwowane są dania z mielonego mięsa – jak gołąbki, kotlety mielone czy warzywa faszerowane. Praktyczny będzie zatem tzw. wilk, czyli specjalne urządzenie, które ułatwi obróbkę mięsa. Dobrej jakości produkt i solidnie wykonany sprzęt to podstawa, aby przygotowywać smaczne dania. Najlepszym wyborem są maszynki elektryczne – solidne, wytrzymałe i wydajne.