Kto z was przynajmniej raz w życiu nie marzył o otwarciu punktu gastronomicznego? Restauracja, kawiarnia, a może… food truck? W dzisiejszym artykule skupimy się jednak na królowej gastronomii – restauracji. Jak otworzyć restaurację krok po kroku? O czym należy pamiętać i na co koniecznie uważać? Sprawdzamy!
Otwarcie restauracji – koncept
Wbrew pozorom otwarcie własnego biznesu to nie taka łatwa sprawa, jak mogłoby się wydawać – zwłaszcza w przypadku restauracji. Nie wystarczy dysponowanie gotówką – choć to jest również istotne… Czeka cię bowiem cały szereg formalności, jakie należy wypełnić i obowiązków, jakie na ciebie czekają. Decydując się na otwarcie własnej restauracji, warto zrobić doskonały research i zapoznać się z rynkiem i jego oczekiwaniami. Konkurencja jest spora, a wybicie się wymaga odpowiedniego podejścia. Dobry pomysł na biznes to zatem podstawa. Przybliży cię do otwarcia lokalu i wejścia na rynek.
Rejestracja działalności – co warto wiedzieć?
Założenie własnej działalności jest całkowicie bezpłatne. Niemniej jednak wymaga znajomości pewnych zasad, których nie możemy pominąć. Pierwszym krokiem do otwarcia restauracji jest złożenie wniosku o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej w dowolnym urzędzie miasta lub gminie. W formularzu należy podać szczegółowe informacje takie jak nazwa i adres firmy, wybrana forma opodatkowania czy data rozpoczęcia działalności. To jednak nie wszystko… W terminie 7 dni od rozpoczęcia działalności gospodarczej należy zgłosić się do ZUS-u w celu złożenia wniosku ZUA lub ZZA. Jeśli zamierzasz zatrudnić pracowników, co w przypadku lokali gastronomicznych jest konieczne – ich także należy zgłosić do ZUS-u.
Projekt technologiczny – co to jest?
Kluczową kwestią przy otwarciu lokalu gastronomicznego, jest stworzenie profesjonalnego projektu technologicznego. Lokale gastronomiczne zostały objęte nadzorem przez Główny Inspektorat Sanitarny, a to narzuca na nas kolejne wymogi… Projekt technologiczny to dokument będący odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz wszelkich urządzeń technologicznych. Odpowiednio zaprojektowany powinien zawierać dwie główne części – graficzną oraz opisową. Niezależnie czy wykonasz go samodzielnie, czy zwrócisz się po pomoc do zaufanej firmy – stworzenie projektu technologicznego to absolutna konieczność. I choć pierwsze rozwiązanie jest o wiele tańsze, istnieje ryzyko popełnienia błędu. Jak wiadomo, błędy kosztują – i to niemało!
Gdzie szukać pomocy? Firma Horeca-Design – https://horeca-design.pl/ – od lat zajmuje się tworzeniem profesjonalnych projektów technologicznych. Zaufały im dziesiątki, jak nie setki firm, a bogate doświadczenie specjalistów mówi samo za siebie! Zapoznaj się z ofertą i pozostaw swoją restaurację w dobrych rękach.
Kasa fiskalna – czy to konieczne?
Tak, tak i jeszcze raz tak! W ciągu ostatnich kilku lat przepisy dotyczące kasy fiskalnej uległy wielu zmianom. Na obecną chwilę wszelkie płatności muszą zostać zarejestrowane na kasie fiskalnej już od pierwszej transakcji. Jako początkujący przedsiębiorca, masz jednak pełne prawo do skorzystania z ulgi na zakup kasy.
Koncesja na alkohol
Planując otwarcie restauracji, zapewne liczysz się z chęcią sprzedaży alkoholu. Doskonale to rozumiemy! Niemniej, aby móc legalnie sprzedawać alkohol, obligatoryjnym jest uzyskanie koncesji. Bez tego ani rusz! Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych wydaje odpowiedzialny za to organ – prezydent miasta lub burmistrz. Przed uzyskaniem koncesji należy pamiętać o uiszczeniu specjalnej opłaty, której wysokość jest zależna od rodzaju sprzedawanego alkoholu. Co więcej, każdego roku właściciele restauracji są zobowiązani do poniesienia opłaty za sprzedaż detaliczną.
Wyposażenie restauracji
Specyfikacja lokalu gastronomicznego nakłada na nas szereg różnorakich wymogów. Dlaczego o tym wspominamy? Aranżacja wnętrza wybranego lokalu musi być w pełni zgodna z istniejącym już i zaakceptowanym przez sanepid projektem technologicznym. To właśnie projekt warunkuje ostateczny wygląd restauracji. Pamiętaj jednak, aby wybrane przez ciebie meble, sprzęty technologiczne czy akcesoria codziennego użytku spełniały wymogi sanitarno-epidemiologiczne.
Otwarcie restauracji to nie tylko zatrudnienie pracowników, stworzenie doskonałego menu czy inwestycja w promocję. To także spełnienie wszelkich wymogów, zdobycie pozwoleń i licencji oraz zaznajomienie się z rynkiem. Mamy nadzieję, że nieco ułatwiliśmy wam sprawę, a założenie własnego biznesu przestanie być dla was czarną magią!